BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

segaLanya tentang Kita...cinTa, KasiH dan saYanG

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, October 15, 2009

tangan yang indah

Tersentuh hati TuLip bila membaca email yg di forward kan oleh Ayu...di sini TuLip quote kan untuk renungan, tatapan dan bacaan kita bersama..


Fw: Tangan yang Indah

Subject: Tangan Yang Indah (Kepada sesiapa yang masih ada ibu... )


"Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orangyang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusat membeli belah tersebut.Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita, dan ibusaya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya.Seiring hari yang berlalu, saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2kecewa di wajah ibu. Akhirnyapada butik terakhir yang kami kunjungi, ibu saya mencuba satu bajukurung yang cantik . Dan kerana ketidaksabaran saya, maka untuk kali inisaya ikut masuk dan berdiri bersama ibu saya dalam fitting room, sayamelihat bagaimana ibu mencuba pakaian tersebut, dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya. Ternyata tangan-tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakitradang sendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya, seketikaketidaksabaran saya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalik pergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari. Setelah saya mendapatkan ketenangan lagi, saya kembali masuk ke fitting room untuk membantu ibu mengenakan pakaiannya. Pakaian ini begitu indah, dan ibu membelinya. Shopping kami telah berakhir, tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat dilupakan dari ingatan .. Sepanjangsisa hari itu, fikiran saya tetap saja kembali pada saat berada didalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedangberusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih,yang pernah menyuapi, memandikan saya, memakaikan baju, membelai dan memeluk saya,dan terlebih dari semuanya, berdoa untuk saya, sekarang tangan itutelah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hatisaya. Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu sayamengambil tangannya, lantas menciumnya ... dan yang membuatnya terkejut, saya memberitahunya bahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah di dunia ini.Saya sangat bersyukur bahwa Tuhan telah membuat saya dapat melihatdengan sejelasnya, betapa bernilai dan berharganya kasih sayang yangpenuh pengorbanan dari seorang ibu. Sayahanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati sayaakan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyakkeajaiban, segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibu..."


Note: Berbahagialah yang masih memiliki Ibu. Dan lakukanlah yang terbaik untuknya....

pengirim asal.......Siti nurfatimah Mohd Shahpudin,Human Genome Centre,School of Medical Sciences, Health CampusUniversiti Sains
Malaysia,16150 Kubang Kerian, Kelantan Tel: 09-7676797Fax: 09-7658914

terharu TuLip membaca nya..ya..kasih ibu sanggup berkorban apa saja..

0 comments: